Știrile zilei

Cele mai bune 24 de sandwich-uri din lume

Sandwich-ul, o bucată de mâncare mai umilă dar universal iubită, stă mărturie a inventivității gastronomice a umanității. De la hamburgerul preferat al unei persoane la katsu sando sau chivito al alteia, este greu să găsești o țară pe planetă care să nu se bazeze pe o felie de pâine umplută cu ceva pentru a satisface o poftă.

Călătorind prin sandvișurile lumii este, într-un fel, ca și cum ai călători prin lume.

Pentru a te ajuta să îți restrângi opțiunile pentru sandvișul în jurul căruia să îți planifici următoarea călătorie, iată 24 dintre cele mai bune sandvișuri ale lumii:

Torta ahogada, Mexic

Acest sandviș „înecat” este cea mai populară mâncare de stradă din Guadalajara, capitala statului Jalisco din Mexic. Porcul tocat este ascuns într-o pâine crocantă influențată de ocupația franceză din anii 1860, apoi înecat într-un sos roșu picant care se spune că a devenit o tradiție din întâmplare atunci când un sandviș a căzut în sos. Actrița Eva Longoria îl încearcă în seria sa CNN „Searching for Mexico”.

Tramezzino, Italia

Deși originar din Torino, Veneția a dus acest popular gustare de prânz la nivelul următor – umplând corect triunghiuri de pâine albă în stil englezesc cu umpluturi care includ totul, de la măsline și ton, ouă fierte moi și legume până la cantități de prosciutto crocant cu trufe.

Barurile din întreaga Veneție scot farfurii de tramezzini la prânz. Dacă faci lucrurile corect, le savurezi pe malul canalului cu un pahar de vin local.

Shawarma, Orientul Mijlociu

Numele shawarmeia vine de la cuvântul arab pentru „rotire” – o referire la modul în care umplutura cărnii preferate a acestui sandviș din Orientul Mijlociu este gătită pe un grătar vertical. În adaptările care s-au răspândit în Mediterană și Europa, shawarma a fost reinterpretată ca gyro în Grecia sau doner kebab în Germania, prin Turcia.

Deși există multe variații ale acestui popular aliment de stradă, baza sa este carne grătar condimentată (de obicei pui, miel sau vită) tăiată de pe roțișoare și introdusă într-un chiflă ușoară de pita, acoperită cu roșii, ceapă și pătrunjel și poate sos tahini și sos picant, de asemenea.

Pambazo, Mexic

Prima dată când te gândești la Mexic s-ar putea să îți vină în minte tortilla. Dar unul dintre cele mai faimoase antojitos (gustări sau aperitive de stradă) ale țării este pambazo, un sandviș de street food favorit din Veracruz și Puebla, spune-se că a fost inspirat de forma unui vulcan mexican.

Este un lucru serios de umplere, având înăuntru cartofi și chorizo mexican, totul acoperit cu salată, brânză și smântână.

Bánh mì, Vietnam

Un restant culinar al colonialismului francez, sandvișul bagheta a fost reinterpretat după gustul lor de către vietnamezi. Bánh mì sunt acum vândute de cărucioare de mâncare pe aproape fiecare colț de stradă din Ho Chi Minh City și din întreaga Vietnam și sunt iubite pe scară largă și dincolo de granițele țării.

Versiunea clasică este bazată pe porc, având în prim-plan chả lụa (rol de porc în stil vietnamez), morcovi murați mărunțiți, daikon murat, frunze de coriandru, maioneză și alte ingrediente. Poți găsi variații cu tofu și piept de pui tăiat subțire, de asemenea. Gustul este crocant, proaspăt, sărat și absolut delicios.

Muffaletta, New Orleans, Statele Unite

Imigranții italieni care s-au stabilit în cartierul francez inferior din New Orleans la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au inventat acest sandviș caracteristic al New Orleans-ului făcut din pâine rotundă, acoperită cu susan, de origine siciliană, care poate depăși cu ușurință dimensiunea capului tău.

În interiorul muffaletta, straturi de măsline tocate, salam Genoa, șuncă și diverse brânzeturi (de obicei cu Swiss și provolone) se amestecă într-un mod care îți face gura să te înmoaie.

Chivito, Uruguay

Deși numele acestui sandviș uruguayan se traduce ca „capra mică”, carnea de rumegătoare este lipsită cu desăvârșire din această asamblare decadentă de friptură subțire feliată (numită churrasco), șuncă, bacon, salată, maioneză și mozzarella topită.

Înaltă într-un roleț asemănător cu un chifla sau ciabatta, chivito este obișnuit să fie terminat cu un ou ochi (fried egg) – doar pentru a te asigura că nu pleci flămând.

Pan bagnat, Franța

Dacă îți place o salată Niçoise bună, șansele sunt că vei fi fan al pan bagnat – un sandviș care provine din Nice, în sudul Franței și este făcut folosind paine de campagne crustată, un favorit al boulangeriei.

Tăiată în două (dar nu complet), pâinea se deschide pentru a dezvălui straturi de legume crude, anșoa, măsline, felii de ouă fierte tari, ton și ulei de măsline aplicat cu generozitate, sare și piper. Bon appétit, cu siguranță.

Smørrebrød, Danemarca

Iubită în toată Scandinavia, dar cu adevărat iconică pentru a fi una dintre cele mai populare mâncăruri naționale ale Danemarcei, această sandviș deschisă se traduce ca „pâine unsă cu unt” – dar smørrebrød este mult mai mult.

Cu pâinea de secară ca bază tipică, toppingurile includ sute (poate chiar sute) de combinații care variază de la hering înăsprit sau măsline și creveți roz mici până la felii de ouă fierte tari și friptură rară de vită deasupra unui strat de unt. În stilul scandinav, smørrebrød-urile pun accent pe estetică, de asemenea – sandvișurile sunt la fel de frumoase la vedere pe cât sunt delicioase la gust.

Spatlo, Africa de Sud

Legat în special de provincia Gauteng și Johannesburg, sandvișul spatlo (numit adesea kota, tradus liber ca sfert) din Africa de Sud este făcut dintr-o păine de un sfert care a fost golită și empilată la maxim cu carne și multe altele.

În interior, găsiți cartofi prăjiți condimentați, brânză, bacon, salam polonez (bologna), cârnați de tip rusesc și poate o porție de sos atchar picant (făcut din mango verde) și un ou ochi prăjit.

Sandvișul de carne afumată Montreal, Canada

Carnivorele spun oui la acest sandviș serios din Quebec, făcut cu carne afumată de vită între straturi de pâine albă ușoară și stropit cu muștar galben picant.

Cele mai bune carne afumată folosite într-un adevărat sandviș de carne afumată Montreal se spune că se înmoaie timp de până la două săptămâni în marinată și arome savuroase cum ar fi coriandrul, boabele de piper și usturoiul înainte de a fi afumate și tăiate manual pentru a intra în glorie eternă a sandvișului.

Po’boy, New Orleans, Statele Unite

O explozie clasică de burta care își are originile în New Orleans, po’boy (sau poor boy) se zvonește că a fost inventat pentru a hrăni șoferii de tramvai ai orașului în timpul unei greve din 1929.

Istoria rămâne neclară, dar gustul acestui sandviș cu maioneză pe pâine franțuzească umplută cu stridii prăjite (sau poate creveți prăjiți sau friptură de vită) și împodobită cu salată, roșii și castraveți este una frumos delicioasă.

Fricassé, Tunisia

Cu un chiflă de drojdie prăjită confortabilă pentru exterior și o amestecătură de somon, cartofi și ou fiert pentru interior, acest sandviș nord-african oferă o hrănire plină într-un ambalaj de mâncare de mărime deceptiv mică.

Sandvișul preferat de picnic și street food al Tunisiei, fricassé, adesea se îmbogățește cu adăugiri cum ar fi felii de măsline negre, lămâie conservată și harissa – condimentul picant omniprezent în această parte a lumii făcut din chili roșu uscat, usturoi și un amestec de condimente care includ de obicei chimion, chimen și semințe de coriandru.

Sandviș cubanez, Cuba/Statele Unite

Inițial un articol de lux în Cuba, conform lui Andy Huse, autorul unei cărți viitoare despre sandvișul cubanez, acest favorit al Floridei este cauza unor dezbateri constante în Miami și Tampa, unde puriștii se întrec în jurul ingredientelor fundamentale și a originii sale.

Fie că îl iei cu salam (à la Tampa) sau nu (à la Miami), acest sandviș cu șuncă fiartă, porc la rotisor, castraveți murați, muștar, brânză elvețiană și unt și presat între bucăți de pâine pufoasă cubaneză este o mâncare simplă, hrănitoare și de cele mai multe ori accesibilă.

Sandviș cu castraveți, Regatul Unit

Pe partea dantelată a spectrului de sandviș, sandvișurile cu castraveți sunt un element tradițional al ceaiului de după-amiază englezesc, adesea întâlnit pe aceleași platouri etajate cu scone-uri și mini-prăjituri.

Pâinea albă moale, cu crusta îndepărtată, este stratificată cu felii subțiri de castraveți englezești (curățați, vă rog, apoi ușor sărați și scurși), unt, o ușoară pudră de piper fin și poate un strop de ierburi proaspete, cum ar fi mărarul. Tăiați sandvișul în triunghiuri ordonate și asociați-l cu o oală de ceai.

Chip butty, Regatul Unit

Opusul eleganței, chip butty face afaceri serioase – până la urmă, acesta este un sandviș învelit în pâine albă unsă cu unt și umplut cu chipsuri care par să își sculpteze propriul spațiu în toată acea bunătate moale.

Se spune că își urmărește rădăcinile până în anii 1860 și un magazin de pește și chipsuri de la malul mării din Lancashire, Anglia, chip butty poate fi udat cu condimente opționale care variază de la ketchup și oțet de malt la maioneză.

Katsu sando, Japonia

Un chiftele de porc prăjit adânc – bătut și învelit în pesmet și introdus într-o pâine japoneză albă pufoasă numită shokupan – este baza pentru această gustare de cult, favorită în magazinele de conveniență din Japonia.

Considerată ca fiind de tip yōshoku (influențată de vest), katsu sando este de obicei garnisită cu fâșii de varză și vine în versiuni de salată de pui și ou (tamago), de asemenea.

Reuben, Statele Unite

Întreabă-i pe oamenii din Nebraska și îți vor spune că Reuben a fost inventat acolo de un băcăuan local care căuta să hrănească o trupă de jucători de poker flămânzi. În New York, povestea merge că sandvișul îmbibat în slop pe pâine de secară a fost numit după fondatorul restaurantului Reuben din New York.

Ceea ce nu este disputabil este bunătatea împinsă într-un Reuben – felii de carne de vită pește, choucroute, brânză elvețiană și dressing rusesc sau Thousand Island. Vei avea nevoie de șervețele. Multe.

Croque monsieur/madame, Franța

Un sandviș arhetipal din Franța, care a apărut ca „un snack” în cafenelele franceze, această minune crocantă (croquant) vine în versiuni feminine și masculine (madame et monsieur).

Pentru croque monsieur, felii de pâine albă acoperite cu brânză rasă și umplute cu felii subțiri de șuncă și emmental sau gruyere în interior sunt înmuiați într-o compoziție de ou și prăjiți. Pentru croque madame, componenta de ou este servită prăjită deasupra sandvișului în loc.

Philly cheesesteak, Philadelphia, Statele Unite

Simplu și delicios, cel mai iubit sandviș al orașului City of Brotherly Love este un delectabil dezordine fierbinte, stratificată cu friptură de costiță subțire, foi de provolone topite și ardei și ceapă sărată după placul tău.

Puriștii insistă că Philly cheesesteak este învăluit într-o chiflă hoagie. Dar dacă pregătești unul acasă, orice pâine albă groasă sigur va fi satisfăcătoare.

Broodje haring, Olanda

Ca o gustare a Mării Nordului sărate transformată în formă de sandviș, acest sandviș olandez clasic este destinat doar fanilor serioși de fructe de mare.

Servit rece, broodje haring prezintă pâine crocantă de tip baghetă umplută cu felii subțiri de hering rece, care a fost maturat în sare și împăturit cu ceapă tocată. În funcție de locul în care te afli în Olanda, ar putea avea și castraveți murați tăiați. Caută-l oriunde există un târg la standurile numite vishandels.

Falafel pita, Orientul Mijlociu

Nu îți va lipsi carnea în această rețetă vegetariană de bază a bucătăriei orientale. Pita falafel este exact ceea ce sugerează numele său. Bucăți crocante prăjite de falafel – făcute din năut înmuiat, măcinat amestecat cu ierburi – sunt împinse într-o pungă pita caldă și pufoasă și luminate cu salată verde, roșii, sos tahini acid și alte adăugiri care ar putea include sos de ardei iute și humus.

Veți găsi oameni stând la rând pentru acest sandviș pe străzile din Beirut, Amman și multe alte locuri din Orientul Mijlociu și dincolo.

Choripán, Argentina

Cârnații stropiți cu muștar și sos chimichurri sunt ingredientele sărate ale acestei gură plină clasice argentine care își are originile în grătarele țării, cunoscută pentru carnea sa de vită.

Originile Choripán se presupune că se întorc la gauchos, cunoscuți pentru grătarele lor de carne asado. Dar astăzi, sandvișul casual și hrănitor este găsit dincolo de Buenos Aires și dincolo de Andes la cărucioare de mâncare, la jocuri de fotbal și în restaurante din întreaga America de Sud. Este cel mai bine savurat fierbinte de pe grătar.

Lobster roll, New England, Statele Unite

Locuitorii din New England își țin sandvișul modest cu homarul drag – o delicatesă de vară de pe coastă împovărată cu bucăți mari de carne de homar fiert în aburi care este de obicei amestecată cu zeamă de lămâie, maioneză și ierburi și introdusă într-o chiflă asemănătoare cu o chiflă de câine cald.

Le puteți găsi la restaurante de fructe de mare din întreaga State. Dar un stand de homar clasic de-a lungul coastei din Maine îți va oferi cu siguranță o experiență autentică.

Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este un jurnalist cu o experiență de 16 ani în presa online. A lucrat și în televiziune, la Kanal D și este redactorul șef al mai multor publicatii ca huff.ro, fresh24.ro, air24.ro și adrianvrauko.ro. De asemenea Adrian Vrauko este urmarit de peste 2.9 milioane de persoane pe Facebook.